Displaying 1 - 22 of 22
Description
The invention is a rapid and sensitive LAMP assay with specific primers for detecting multiples meat spp. for food authentication or adulteration. It can detect DNA of three meat spp.; rat, cat and dog which are yet to be available in the rountine…
Classification
|
Description
A potable water filtration device for emergency use to provide clean drinking water is invented. This potable water filtration device is in conical shape and consistes of inner cap, conical section and bottom rim. Filter media consists of cellulose…
Classification
|
Description
Green composites have received high consideration from researchers and industries to develop eco-friendly products by using natural fibres and biodegradable polymers, which possess outstanding degradable and sustainable properties. Environmental…
Classification
|
Description
The invention is plant based nano emulsion solution, a novel non-toxic germicide agent against methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and Acinetobacter baumannii infection, which is a common threat to public health but with limited…
Classification
|
Description
Teknologi ini adalah untuk menghasilkan ekstrak pegaga yang mengandungi kandungan triterpenoids yang optimum. Triterpenoids didapati mampu mengurangkan masalah gangguan perasaan cemas atau tekanan dan juga mempunyai kesan antioksidan.
Classification
|
Description
Teknologi bijirin daripada ubi keledek Anggun yang dibangunkan sedia dimakan, dan kaya dengan karbohidrat dan sumber mikronutrien yang baik untuk kesihatan seperti antosianin, vitamin dan mineral.
Classification
|
Description
Produk ini ialah berasaskan cendawan tiram kelabu yang dikisar dan dicampur dengan ramuan lain dan juga mempunyai jangka hayat penyimpanan selama 1 tahun di dalam suhu -20?C.
Classification
|
Description
Teknologi Crisps daripada keledek Anggun yang dihasilkan adalah tinggi dengan serat diet dan kurang jumlah acrylamide berbanding kerepek biasa.
Classification
|
Description
Bahan pembungkus yang dihasilkan daripada kitosan bagi produk rempah kulinari yang boleh dimakan (kiub asam pedas)
Classification
|
Description
Pracampuran paratha dihasilkan sepenuhnya daripada sumber ubian dan sayuran tempatan. Ramuan asas adalah tepung ubikayu kerana ciri kelembutan dan keliatan standing tepung gandum. Jenis paratha dipelbagaikan dengan menambah tepung ubi keledek Anggun…
Classification
|
Description
Cobia cutlet bersalut serdak roti (tempura) dibangunkan dengan menggantikan antara 70%-100% kanji import kepada kanji tempatan menggunakan tepung beras dan tepung ubi kayu yang lebih menyihatkan.
Classification
|
Description
Tepung pra-campuran menggunakan ubi kayu yang tinggi kandungan serat diet, berciri prebiotik dan tanpa gluten.
Classification
|
Description
Pracampuran puding-jeli diperbuat daripada ubian dan sayuran tempatan yang mempunyai kandungan protein dan serat diet yang tinggi. Diformulasikan khusus supaya mengandungi 10g protein untuk setiap hidangan
Classification
|
Description
Pracampuran sup ikan cendawan dibuat berbeza dengan pracampuran sup cendawan yang berada dipasaran dimana cendawan yang digunakan adalah jenis cendawan tiram kelabu yang mudah didapati di Malaysia dan tambahan isi ikan diletakkan didalam sup ikan…
Classification
|
Description
Makanan padat nutrient adalah makanan yang membekalkan sejumlah besar nutrient berbanding jumlah kalori yang dibekalkan. Ia merujuk kepada jumlah nutrien dalam jumlah keseluruhan makanan tertentu. Teknologi ini terdiri daripada buah-buahan dan beras…
Classification
|
Description
Produk ini ialah berasaskan cendawan tiram kelabu yang dikisar dan dicampur dengan ramuan lain dan juga mempunyai jangka hayat penyimpanan selama 1 tahun di dalam suhu -20?C.
Classification
|
Description
Produk minuman ini dibangunkan menggunakan rempah ratus, herba dan buah sitrus terpilih dengan formulasi khas yang mempunyai pelbagai khasiat.
Classification
|
Description
Teknologi ini terdiri daripada buah-buahan tropika yang telah dibangunkan menggunakan proses dehidrasi dengan tujuan untuk menghasilkan produk buah-buahan yang sihat dan bermanfaat untuk kesihatan dan ianya telah disediakan gabungan buah-buahan…
Classification
|
Description
Produk semulajadi dengan nilai nutrisi yang tinggi, ianya menggunakan bahan mentah yang berkos rendah serta mempunyai kesan prebiotic dan hypocholesterolemic jika digunakan.
Classification
|
Description
Teknologi penutup botol ini telah dibangunkan sesuai dengan saiz botol air sedia ada dalam pasaran. Nutrien yang disimpan dengan kaedah ini memudahkan pengendalian dan penggunaan bagi kumpulan sasar khasnya atlet dan individu aktif bersukan.
Classification
|
Description
Minuman komposit diperbuat daripada sumber ubian dan buah-buahan tempatan, mudah disediakan / konvenien serta kaya dengan nutrisi bagi mengekalkan kesihatan tubuh
Classification
|
Description
Konsep penghasilan bebola berasaskan Teknik sferifikasi songsang yang sesuai untuk pelbagai jenis minuman atau yang tidak sensitive terhadap nilai keasidan sampel minuman
Classification
|